Jakie są wymogi prawne w informowaniu konsumentów o składzie produktu? Jakie informacje o alergenach musi zawierać etykieta?

W myśl Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. nałożono nowe obowiązki na producentów żywności i zakłady żywienia zbiorowego. Wprowadzono określone zasady oznakowania na etykietach – szczególnie dotyczące obecności alergenów.

Producenci nie mogą również nadużywać sformułowania „może zawierać śladowe ilości”. Stanowisko Inspekcji Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych jest jasne: „Informacja typu „może zawierać…..”/”możliwa obecność ….” nie powinna być stosowana z zasady. W gestii producenta leży monitorowanie właściwej jakości handlowej produktów wprowadzanych do obrotu handlowego.”

Dodatkowo restauratorzy mają obowiązek informować klienta o alergenach w potrawie już na etapie składania zamówienia. Wszystko to ma na celu podniesienie poziomu bezpieczeństwa żywości.