Szybki test na kazeinę w żywności

  • Szybkie wykrywanie mleka (kazeiny) w produktach spożywczych
  • Wynik już po 15 minutach
  • Nie wymaga specjalistycznego sprzętu

Kup teraz

Typ testu szybki test paskowy
Metoda immunochromatografia
Materiał próbka żywności
Czas oczekiwania na wynik 15 minut
Wynik Jakościowy
Przechowywanie od 2 do 30⁰C
Dodatkowy sprzęt stoper lub zegarek, waga o dokładności 0,1g
Czułość analityczna (limit wykrywalności) 0,2 ppm

Food Check – Kazeina HS to szybki test paskowy służący do jakościowego wykrywania mleka w próbce żywności. Test bada obecność kazeiny, białka charakterystycznego dla mleka krowiego.

Każdy test paskowy wykrywający dany alergen ma podany „limit wykrywalności” (czułość analityczna testu). Jest to zawartość alergenu w próbce, powyżej której wynik testu jest pozytywny. Im niższy jest limit wykrywalności tym test jest dokładniejszy i mniejsza ilość alergenu może zostać wykryta. Wartość ta jest istotna dla osoby unikającej alergenu. Musi ona wiedzieć czy ilość alergenu poniżej limitu wykrywalności jest dla niej bezpieczna. W przypadku gdy zaobserwowane zostały reakcje na dany alergen zawsze należy skonsultować się w tej kwestii z lekarzem. Decyzję o spożyciu danego pokarmu pozostawiono indywidualnej ocenie pacjentowi, na podstawie jego własnych obserwacji, doświadczeń i konsultacji z lekarzem.

Zestaw testowy zawiera:

  • pasek testowy w aluminiowej torebce
  • dwie jednorazowe plastikowe pipety
  • jednorazową plastikową szpatułkę
  • butelkę z roztworem
  • probówkę
  • instrukcja użytkowania

Zasada testu

Zasada testu oparta jest na konkurencyjnej technice immunologicznej. Obecny w ekstrakcie próbki żywności alergen w strefie zawierającej reagenty jest wychwytywany przez kompleks przeciwciało-barwnik. Dzięki siłom kapilarnym przepływa przez membranę paska testowego, w której w obszarze linii testowej kazeina skonjugowana jest z nośnikiem białkowym. Jeżeli badana próbka nie zawiera kazeiny przeciwciała specyficzne dla niej są wychwytywane, cząsteczki barwne koncentrują się i tworzą czerwoną linię w polu testowym paska (T). Jeżeli w próbce znajduje się kazeina to utworzy ona kompleksy ze specyficznymi przeciwciałami przez co przeciwciała nie zostaną wychwycone w polu testowym. Wtedy nie pojawi się linia i pole testowe (T) pozostanie białe. Test posiada kontrolę wewnętrzną. W obszarze kontrolnym (C) zawsze powinien się pojawić czerwony pasek. Jest on generowany niezależnie od koncentracji alergenu. Linia kontrolna wskazuje, że zastosowano wystarczającą objętość próbki, a procedura została wykonana prawidłowo (płyn całkowicie przeniknął przez membranę). Świadczy to o poprawnym działaniu paska i potwierdza wiarygodność wyniku.

Jak sprawdzić czy w produkcie jest mleko?

Procedura badania płynu

Za pomocą pipety pobrać badany płyn i dodać 15 kropli do roztworu. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach. Pojawienie się jednej czerwonej linii oznacza, że w produkcie znajduje się mleko.

Procedura badania próbki stałej

Za pomocą szpatułki należy dodać fragment badanego produktu do roztworu. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach.

Procedura badania linii produkcyjnej

Do przeprowadzenia badania próbki środowiskowej wymagany jest dodatkowy zestaw do wymazów (P700/005). Zwilżoną w roztworze pipetą pocierać badaną powierzchnię. Następnie końcówkę pipety umieścić w roztworze i mieszać przez 30 sekund. Po zmieszaniu pobrać za pomocą pipety powstałą mieszaninę i wkroplić 0.5 ml do probówki. Następnie zanurzyć pasek testowy w drugim roztworze do wskazanego poziomu. Wynik odczytać po 15 minutach.

Dostępne opakowania

Kod produktu Liczba sztuk w opakowaniu
P512/005 5