Szybki test na gorczycę w żywności

  • Szybkie wykrywanie gorczycy w produktach spożywczych
  • Wynik już po 15 minutach
  • Nie wymaga specjalistycznego sprzętu

Kup teraz

Typ testu szybki test paskowy
Metoda immunochromatografia
Materiał próbka żywności
Czas oczekiwania na wynik 15 minut
Wynik Jakościowy
Przechowywanie od 15 do 30⁰C
Dodatkowy sprzęt stoper lub zegarek, waga o dokładności 0,1g
Czułość analityczna (limit wykrywalności) 1 ppm

Food Check – Gorczyca to szybki test paskowy służący do jakościowego wykrywania białek gorczycy w próbce żywności.

Gorczyca to rodzaj z rodziny kapustowatych, w którego skład wchodzi wiele gatunków, w tym: gorczyca biała/żółta, gorczyca sarepska (Brassica juncea, Indian or Brown Mustard), Sinapis alba, Brassica nigra, chińska musztarda (Sisymbrium orientale), wasabi (Eutrema japonicum).

Test wykrywa wszystkie gatunki gorczycy łącznie z wasabi.

Zestaw testowy zawiera:

  • pasek testowy w aluminiowej torebce
  • dwie jednorazowe plastikowe pipety
  • jednorazową plastikową szpatułkę
  • butelkę z roztworem
  • probówkę
  • instrukcja użytkowania

Zasada testu

Obecny w ekstrakcie próbki żywności alergen dzięki siłom kapilarnym przepływa przez membranę paska testowego. Znajdują się na niej dwa pola: testowe oraz kontrolne. W obszarze linii testowej osadzony jest odczynnik wychwytujący. Cząsteczki alergenu połączone z przeciwciałem tworzą kompleks przeciwciał, który zostaje wychwycony przez nieruchomy odczynnik wychwytujący. Jeżeli w próbce żywności stężenie alergenu jest wyższe niż czułość analityczna testu zostaje wygenerowany czerwony pasek. Wskazuje on na wynik pozytywny. Jeżeli stężenie alergenu jest niższe niż czułośc analityczna w obszarze testowym (T) nic się nie pojawia. Wskazuje to na wynik negatywny. Natomiast w obszarze kontrolnym (C) zawsze powinien się pojawić czerwony pasek. Jest on generowany niezależnie od koncentracji alergenu. Linia kontrolna wskazuje, że zastosowano wystarczającą ilość próbki i że płyn całkowicie przeniknął przez membranę. Świadczy to o poprawnym działaniu paska.

Jak sprawdzić, czy produkt zawiera gorczycę?

Procedura badania płynu

Za pomocą pipety dodać do dużej pustej probówki 2 ml roztworu z probówki zawierającej bufor. Do tej samej probówki dodać 2 ml próbki płynu. Probówkę zamknąć, zawartość dobrze wymieszać i odstawić na 2 min. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu na 10 sekund. Pasek wyciągnąć i umieścić na czystej powierzchni poziomej. Wynik odczytać po 15 minutach.

Procedura badania próbki stałej

Za pomocą pipety dodać do dużej pustej probówki 2 ml roztworu z probówki zawierającej bufor. Za pomocą szpatułki należy dodać fragment badanego produktu do roztworu. Probówkę zamknąć, zawartość dobrze wymieszać i odstawić na 2 min. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu na 10 sekund. Pasek wyciągnąć i umieścić na czystej powierzchni poziomej. Wynik odczytać po 15 minutach.

Procedura badania linii produkcyjnej

Do przeprowadzenia badania próbki środowiskowej wymagany jest dodatkowy zestaw do wymazów (P700/005). Za pomocą pipety dodać do dużej pustej probówki 2 ml roztworu z probówki zawierającej bufor. Zwilżoną w roztworze wymazówką pocierać badaną powierzchnię. Następnie końcówkę wymazówki umieścić w roztworze i mieszać przez 30 sekund. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu na 10 sekund. Pasek wyciągnąć i umieścić na czystej powierzchni poziomej. Wynik odczytać po 15 minutach.

Dostępne opakowania

Kod produktu Liczba sztuk w opakowaniu
P510/005 5