Szybki test na gorczycę w żywności
- Szybkie wykrywanie gorczycy w produktach spożywczych
- Wynik już po 15 minutach
- Nie wymaga specjalistycznego sprzętu
| Typ testu | szybki test paskowy | 
| Metoda | immunochromatografia | 
| Materiał | próbka żywności | 
| Czas oczekiwania na wynik | 15 minut | 
| Wynik | Jakościowy | 
| Przechowywanie | od 15 do 30⁰C | 
| Dodatkowy sprzęt | stoper lub zegarek, waga o dokładności 0,1g | 
| Czułość analityczna (limit wykrywalności) | 5 ppm | 
Food Check – Gorczyca to szybki test paskowy służący do jakościowego wykrywania białek gorczycy w próbce żywności.
Gorczyca to rodzaj z rodziny kapustowatych, w którego skład wchodzi wiele gatunków, w tym: gorczyca biała/żółta, gorczyca sarepska (Brassica juncea, Indian or Brown Mustard), Sinapis alba, Brassica nigra, chińska musztarda (Sisymbrium orientale), wasabi (Eutrema japonicum).
Test wykrywa wszystkie gatunki gorczycy łącznie z wasabi.
Zestaw testowy zawiera:
- pasek testowy w aluminiowej torebce
- dwie jednorazowe plastikowe pipety
- jednorazową plastikową szpatułkę
- butelkę z roztworem
- probówkę
- instrukcja użytkowania
Zasada testu
Obecny w ekstrakcie próbki żywności alergen dzięki siłom kapilarnym przepływa przez membranę paska testowego. Znajdują się na niej dwa pola: testowe oraz kontrolne. W obszarze linii testowej osadzony jest odczynnik wychwytujący. Cząsteczki alergenu połączone z przeciwciałem tworzą kompleks przeciwciał, który zostaje wychwycony przez nieruchomy odczynnik wychwytujący. Jeżeli w próbce żywności stężenie alergenu jest wyższe niż czułość analityczna testu zostaje wygenerowany czerwony pasek. Wskazuje on na wynik pozytywny. Jeżeli stężenie alergenu jest niższe niż czułośc analityczna w obszarze testowym (T) nic się nie pojawia. Wskazuje to na wynik negatywny. Natomiast w obszarze kontrolnym (C) zawsze powinien się pojawić czerwony pasek. Jest on generowany niezależnie od koncentracji alergenu. Linia kontrolna wskazuje, że zastosowano wystarczającą ilość próbki i że płyn całkowicie przeniknął przez membranę. Świadczy to o poprawnym działaniu paska.
Jak sprawdzić, czy produkt zawiera gorczycę?
Procedura badania płynu
Za pomocą pipety dodać do dużej pustej probówki 2 ml roztworu z probówki zawierającej bufor. Do tej samej probówki dodać 2 ml próbki płynu. Probówkę zamknąć, zawartość dobrze wymieszać i odstawić na 2 min. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu na 10 sekund. Pasek wyciągnąć i umieścić na czystej powierzchni poziomej. Wynik odczytać po 15 minutach.
Procedura badania próbki stałej
Za pomocą pipety dodać do dużej pustej probówki 2 ml roztworu z probówki zawierającej bufor. Za pomocą szpatułki należy dodać fragment badanego produktu do roztworu. Probówkę zamknąć, zawartość dobrze wymieszać i odstawić na 2 min. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu na 10 sekund. Pasek wyciągnąć i umieścić na czystej powierzchni poziomej. Wynik odczytać po 15 minutach.
Procedura badania linii produkcyjnej
Do przeprowadzenia badania próbki środowiskowej wymagany jest dodatkowy zestaw do wymazów (P700/005). Za pomocą pipety dodać do dużej pustej probówki 2 ml roztworu z probówki zawierającej bufor. Zwilżoną w roztworze wymazówką pocierać badaną powierzchnię. Następnie końcówkę wymazówki umieścić w roztworze i mieszać przez 30 sekund. Następnie zanurzyć pasek testowy w probówce do wskazanego poziomu na 10 sekund. Pasek wyciągnąć i umieścić na czystej powierzchni poziomej. Wynik odczytać po 15 minutach.
Dostępne opakowania
| Kod produktu | Liczba sztuk w opakowaniu | 
|---|---|
| P510/005 | 5 | 
